ایرانیان جهان

آخرين مطالب

یارگیری ایران و روسیه در قاره سیاه| رمزگشایی از پشت پرده رایزنی‌های کرملین با رهبران شام قاره آفریقا

یارگیری ایران و روسیه در قاره سیاه| رمزگشایی از پشت پرده رایزنی‌های کرملین با رهبران شام
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش بازار، با سقوط دولت اسد، سرنوشت پایگاه‌های نظامی روسیه در شام در هاله‌ای از ابهام قرار گرفت. با این همه، گروهی از ناظران با استناد به داده‌های اطلاعاتی، براین باورند که روس‌ها همزمان در حالی که با مقام‌های شام رایزنی دارند تا بتوانند پایگاه‌های نظامی‌شان را در سوریه حفظ کنند، در قاره سیاه صف‌آرایی تازه تعریف کرده و به دنبال آن هستند تا نفوذشان را در این جغرافیا گسترش دهند.
فارین پالسیبا انتشار یادداشتی نوشت: دولت نظامی سودان اخیراً توافقی را برای راه‌اندازی نخستین پایگاه دریایی در آفریقا در نزدیکی بندر سودان به روسیه اعطا کرده است. این موضوع را وزیر امور خارجه سودان، علی یوسف احمد الشریف، پس از دیدار با همتای روسی خود، سرگئی لاوروف، در مسکو اعلام کرد.
مانور روسیه در قاره سیاه
روسیه به‌واسطه راه‌اندازی و تضمین پایگاه نظامی در ساحل دریای سرخ، از رویکرد ایالات متحده و چین پیروی کرده که هر دو دارای پایگاه‌های نظامی در جیبوتی هستند. خروج نیروهای روسیه از سوریه پس از سقوط دولت بشار اسد باعث شد که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، دارایی‌های نظامی خود را به لیبی و سودان منتقل کند؛ این گزاره‌ای است که داده‌های اطلاعاتی بر آن مهر تأیید زده‌اند.
همزمان، تصاویر ماهواره‌ای اخیر نشان می‌دهند که روسیه در حال گسترش پایگاه هوایی معتن السره در جنوب‌شرقی لیبی است که در نزدیکی مرزهای چاد و سودان واقع شده است. این تصاویر نشان می‌دهند که روسیه باند فرودگاه را بازسازی کرده، تأسیسات جدیدی ساخته و توانایی‌های لجستیکی خود را تقویت کرده است.
این پایگاه آخرین بار در سال 2011 توسط نیروهای دیکتاتور معمر قذافی استفاده شده بود. در حال حاضر این پایگاه تحت کنترل خلیفه حفتر قرار دارد که رهبری ارتش ملی لیبی را عهده‌دار است.
به باور ناظران، «این تحولات با استراتژی روسیه برای ایجاد پایگاه‌های نظامی متعدد در لیبی همخوانی دارد». پایگاه معتن السره به مسکو این امکان را می‌دهد که مسیرهای تأمین نیرو را کنترل کرده و حرکت تجهیزات و پرسنل را به سمت صحرای آفریقا تسهیل کند، در حالی که از نظارت بین‌المللی بر بنادر و فرودگاه‌های اصلی اجتناب می‌شود. انتقال هواپیماهای نظامی و نیروها حداقل 10 بار از اواسط دسامبر توسط اطلاعات نظامی اوکراین پیگیری شده‌اند که از پایگاه هوایی روسیه در حمیمیم سوریه به شرق لیبی منتقل شده‌اند.
در هفته‌های اخیر، احمد الشرع، رهبر ائتلاف مخالفان مورد حمایت ترکیه که اسد را برکنار کرد، پیشنهاد کرده که قصد دارد روابط نزدیکی با روسیه حفظ کند. الشرع اواخر دسامبر در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی عربی گفت: «ما نمی‌خواهیم روسیه به‌گونه‌ای از سوریه خارج شود که روابطش با کشور ما تضعیف گردد.»
در اوایل این ماه، یک هیئت روسی به دمشق سفر کرد تا درباب این‌که چگونه مسکو می‌تواند پایگاه‌های نظامی خود را در شام حفظ کند، رایزنی کنند. با این حال، برای پوتین منطقی است که ریسک‌های خود را مدیریت کرده و منابعش را در جغرافیاهای مختلف مستقر کند.
در سودان، روسیه از هر دو بازیگر درگیر در جنگ داخلی حمایت می‌کند؛ این کشور ابتدا از نیروهای پشتیبانی سریع حمایت کرد و سپس با وعده ارائه تسلیحات بیشتر به ارتش سودان در ازای پایگاه دریایی در کنار نیروهای مسلح قرار گرفت.
سودان برای اولین بار در سال 2017 تحت ریاست‌جمهوری عمر البشیر، که در کودتای 2019 از قدرت برکنار شد، احتمال استقرار یک پایگاه دریایی روسی در این کشور را مطرح کرد. پس از آن توافقی در سال 2020 صورت گرفت، اما پس از آغاز جنگ داخلی میان ژنرال‌های رقیب سودان در آوریل 2023 این توافق به هم خورد.
سودان همزمان با هدف یافتن متحدانی در میانه جنگ، روابط نزدیکی با ایران برقرار کرد. از سوی دیگر، لیبی بین دولتی که از سوی ترکیه پشتیبانی می‌شود و از سوی سازمان ملل به رسمیت شناخته شده، در طرابلس، و دولت رقیب شرقی تحت رهبری حفتر که از سوی روسیه، مصر و امارات متحده عربی حمایت می‌شود، تقسیم شده است. مسکو برای حفتر تجهیزات و تسلیحات ارسال کرده، در حالی که غول نفتی روسیه، روس‌نفت، قراردادی بلندمدت برای توسعه میادین نفتی و فروش نفت لیبی منعقد کرده است.
پایگاه هوایی حمیمیم سوریه که پیش‌تر مرکز عملیات گروه شبه‌نظامی روسی واگنر و «ارتش آفریقا» وابسته بدان در مالی، بورکینافاسو، نیجر و جمهوری آفریقای مرکزی قلمداد می‌شد، در حال حاضر در آستانه تغییر استراتژی قرار دارد. تحقیقاتی که توسط شبکه خبری سی‌ان‌ان انجام شد، نشان داد که پس از سقوط اسد، پروازهای روسی اکنون از لیبی به جای سوریه به مقصد پایتخت مالی، باماکو، انجام می‌شود.
علاوه بر پایگاه معتن السره، مسکو در حال انتقال تجهیزات به پایگاه‌های هوایی لیبی در ال‌خادم، واقع در شرق بنغازی، و ال‌جفره (یک پایگاه پیشین گروه واگنر) است تا به‌عنوان یک مرکز عملیات در آفریقا عمل کند. گفته می‌شود که نیروی دریایی روسیه در جستجوی یک بندر تحت کنترل حفتر است. رسانه‌های سوری در اواخر ژانویه گزارش دادند که اجاره 49 ساله روسیه برای بندر سوریه‌ای طرطوس لغو شده است.
براساس داده‌های اطلاعات نظامی بریتانیا، توانایی روسیه در پشتیبانی لجستیکی از نیروهای نظامی و پیمانکاران نظامی خصوصی خود در آفریقا، همچنین محدود کردن آسیب‌های ناشی از سقوط دولت اسد، قطعاً اولویت‌های دولت روسیه خواهد بود. تحلیلگران پیشنهاد می‌کنند که یک پایگاه دریایی دیگر روسی ممکن است در بندر طبرق در شرق لیبی شکل بگیرد که به مسکو این امکان را می‌دهد تا توانایی خود را در غرب آفریقا حفظ کرده و همچنان یک مرکز استراتژیک در برابر ناتو در دریای مدیترانه فراهم آورد.
در نهایت، پایگاه‌های استراتژیک روسیه در شرق لیبی به حفتر قدرت بیشتری در مذاکرات تحت نظارت سازمان ملل درباره آینده لیبی می‌دهند، که ممکن است زمان‌بندی انتخابات ملی شکسته‌شده را به تأخیر بیندازد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1382078/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صلاح، یامال: ضلع سوم توپ طلا پیدا شد!

لیگ قهرمانان اروپا| نبرد نفس‌گیر اینتر برابر بارسلونا/ از تقابل خط حمله آتشین کاتالان برابر افعی‌ها تا احتمال حضور مهاجم ایرانی در مونتجویک

اولین تجربه نیمه‌نهایی برای 10 ستاره النصر

مهاجم اینتر: می‌خواهیم دوباره در فینال باشیم

آمریکا دوباره با تحریم سراغ ایران آمد

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، پوشش‌دهنده مواضع آمریکا و غرب

اعلام زمان و مکان جلسه‌ با 3 کشور اروپایی توسط عراقچی

گزارش رسمی چین درباره کووید-19 منتشر شد

عراقچی: دور بعدی مذاکرات در رم است.

توصیف ویتکاف از کیفیت و موضوعات دیدارهایش با مقامات ایرانی

سرمقاله وطن امروز/ دختران، تجرد و آینده

سرمقاله صبح نو/ «شوخی» با «تمامیت ارضی» یک کشور

بازگشت فضانوردان شنجو -19 به زمین پس از 6 ماه

رئیس سازمان بورس: تامین مالی کوتاه‌مدت بر عهده نظام بانکی و بلند مدت بر عهده بازار سرمایه است

پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری سرعت گرفت

توضیحات پاک‌نژاد درباره قیمت بنزین سوپر وارداتی

بهبود کیفیت بنزین با تداوم طرح‌های کیفی‌سازی در پالایشگاه‌های کشور

انتصاب سرپرست اداره‌کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان

قانون تبدیل وضعیت نیروها را جدی بگیرید

یک و نیم میلیارد جریمه، تراکتور نقره‌داغ اقتصادی!

تمرکز بر رفع مشکلات و جبران عقب‌ماندگی‌های استان بوشهر

تاکید بر معرفی ظرفیت‌های سرمایه گذاری و صادراتی اردبیل

تمام نمایندگان اموال و دارایی‌های خود را به قوه قضائیه اعلام کرده‌اند

میز مذاکره خراسان جنوبی در ایران اکسپو 2025 برای جذب سرمایه‌گذار

لایحه امنیت زنان چندان هم مهم هم نبود گویا!

هدیه جالب توجه روزنامه عربستانی به سفیر ایران+ عکس | «نوروز مبارک» در روزنامه سعودی

هدیه جالب توجه روزنامه عربستانی به سفیر ایران.

فوق ستاره والیبال: 1181 امتیاز فقط در یک فصل

ضربه سنگین به نفوذ ترکیه در آسیای میانه

ترکیب احتمالی بارسلونا و اینتر | اخبار ورزشی

با چشمان باز نگاه کنید؛ پدری شایسته بردن توپ طلا است

دیگو فورلان و چالش رتبه‌بندی 10 استادیوم تاریخی در فوتبال اروپا

لیگ قهرمانان اروپا| نبرد نفس‌گیر اینتر برابر بارسلونا/ از طلسم شکست ناپذیری افعی‌ها تا احتمال حضور مهاجم ایرانی در مونتجویک

آینده خاورمیانه و نقش چین در تحولات جهانی| پیشگیری از انحصار در فناوری‌های هوش مصنوعی

اقدام عجیب در اعزام فوتسال بانوان به چین/ بازیکن یا توریست؟

سرمربی ایرانی پیشنهاد میلیاردی عربستان و چین را رد کرد

اقدام عجیب در اعزام فوتبال بانوان به چین/ بازیکن یا توریست؟

عراقچی: اقدامات تحریک‌آمیز آمریکا، جدیت آنها در مذاکرات را زیر سوال خواهد برد

اخبار مهم عراقچی از جزئیات مذاکرات با اروپایی‌ها و آمریکا | پول‌های بلوکه شده باید آزاد شود | کنایه به 3کشور اروپایی؛ چرا نقششان کمرنگ شد؟

فوری/ مکان برگزاری دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا اعلام شد

اخبار مهم عراقچی از جزئیات مذاکرات با اروپایی‌ها و آمریکا | هشدار به آمریکا | پول‌های بلوکه شده باید آزاد شود | کنایه به 3کشور؛ چرا نقششان کمرنگ شد؟

20 هزار کارمند پست بیکار می‌شوند

آمریکا با عنوان‌داران جهان و المپیک در کشتی آزاد پان آمریکن

تأکید وزیر اطلاعات بر تداوم اجرای قانون کالابرگ/ انرژی هسته‌ای را با مزایده به آمریکا بدهیم!

ادامه بی رونقی و ریزش قیمت در بازار جهانی مس|شرط بهبود وضعیت بازار چیست؟

اخبار مهم عراقچی از جزئیات مذاکرات با اروپایی‌ها و آمریکا.

سرمقاله جوان/ قدرت بازدارندگی ایران به‌رغم بودجه محدود

دست رد رئیس جمهور مصر به سینه «ترامپ»

هشدار صنعا به انگلیس درباره عواقب تجاوزگری علیه یمن

بازار طلا و سکه آرام گرفت؛ دلار در کانال 81 هزار تومان